کدام نما برای ساختمان مناسب است؟ (بخش دوم)
نما به عنوان رابط
در ادامه مطلب قبلی به جواب سوال کدام نما برای ساختمان مناسب است؟ می پردازیم. با آنکه نما حایل و فاصله بین انسان و تهدیدهای خارجی بوده و هست، ولی میبایست نقش ارتباط میان درون و بیرون را هم برعهده بگیرد. انسان نیاز به نور و تهویه هوا داشت و محتاج ارتباط با طبیعت و جامعه بود. او همواره میخواست گذر زمان و تغییر و تحولات جامعه را دنبال کند. برای همین نما تبدیل به رابط میان درون و بیرون شده، باید ورود نور، هوا و میهمان را به داخل تأمین کرده، امکان دید خوبی را به بیرون ایجاد میکرد، از این رو روزنهها (در و پنجرهها) که عنصری از نما بودند این نقش را به عنوان رابط فیزیکی و بصری به عهده گرفتند که امروزه در کنار پوشش های مختلف نمای مدرن مانند نمای کامپوزیت، نمای کرتین وال، نمای فریم لس، نمای چوبی، نمای سرامیک خشک، نمای لوور، نمای بتن اکسپوز و غیره هویت کلی نما را میسازند.
برای دریافت قیمت و نمونه کارهای نمای مدرن و مشاوره رایگان تماس بگیرید : ۰۲۱۲۶۴۰۶۳۷۰
کاربرد پنجره در طول تاریخ
در طول تاریخ اروپا پنجره به عنوان قابی برای دیدن منظره بیرون به کار می آمدند. اما تبدیل پنجره به عنوان رابط بصری میان فضای بیرون و درون مشکل دیگری را به همراه داشت و آن اینکه پنجره مهمترین عنصر انتقال مزاحمتها از فضای بیرونی (سر و صدا و امکان دیده شدن افراد خارج از ساختمان و اشرافیت ناخواسته) بود. برای همین تمهیداتی در جهت اینکه ساکن بتواند ببیند بدون آنکه دیده شود اندیشیده شد. محدودیتهای فنی و نبود مصالح مدرن باعث شد ابعاد پنجرهها در حد متعالی باقی بماند؛ ولی برای حل معضل مشرفیت ارتفاع کف پنجره به وسیله کرسی چینی ساختمان بالا کشیده شد، انواع شبکه و نرده اختراع شد و در نهایت فضاهای بلافاصل طبقههای همکف به کاربریهای غیر مسکونی تبدیل شد.
آنچه که باعث شد در اوایل قرن بیستم، پنجرهها بزرگتر و جدارهها شفاف تر گردند از یک طرف و نیاز به نور بیشتر و تهویه بهتر و از طرف دیگر امکان تولید سطوح بزرگتر شیشه در قرن نوزدهم بود.
مفهوم شفافیت
شفافیت که یکی از اصول خرد گرایی و یک شعار سیاسی اجتماعی زمان بود، به معماری انتقال یافت و مفاهیم «سبکی» و «شفافیت» ارکان اصلی زیبایی شناسی نو گرا شدند. صلابت و شکوهی که از گذشته به ارث رسیده بود و در نماها متبلور میگشت، از نظر سیاسی و فرهنگی زیر سؤال رفت و یکی از نقاط ضعف معماری و شهرسازی گذشته معرفی گردید. شعارهای عدم استفاده از تزیین و بی پیرایگی مزید بر علت شده، پنجرههای سراسری را رواج داد.
منظور معماران نوگرای نسل اول از شفافیت صرفاً «آن طرفش پیدا بودن» یک جنس؛ برای ایجاد رابطه بصری میان درون و بیرون نبود. “کالین رو“ نشان میدهد که منظور از شفافیت خیلی بیشتر از آن چیزی بود که معماران نوگرای دهه پنجاه و شصت میلادی از آن برداشت میکردند. او میگوید «شفافیت، همیشه در جایی اتفاق میافتد که در فضاها و محلهایی با دو یا چند سطح چند سطح چند معنایی قابل ربط باشند.» او کارهای لوکوربوزیه را تحلیل کرد و نشان داد که تا چه حد ارتباط بین سطوح عمودی و افقی تنوع دارد. اینها مواردی هستند که هر کدام ایجاد شفافیت فضایی میکنند.
شروع استفاده از نمای شیشه ای
در مقابل این جامعه گرایی نسبی لوکوربوزیه، وارثان معماری نوگرا به ایجاد «شفافیت توسط دیوار شیشهای» بسنده کردند. برای ویلاهای مستقر در محوطه سبز، نماهای شیشهای میتوانست رابط مناسبی میان درون و بیرون باشد ولی این نماهای شیشهای برای مجتمعهای مسکونی آپارتمانی غیرقابل استفاده بود زیرا نمای شیشهای صرفاً رابطه بصری را تأمین میکرد و مشکل تهویه فضاهای درونی تنها با کمک ابزارها و دستگاههای پیچیده فنی حل میشد. ایده «شفافیت کامل» مناسب نوع و عملکرد خاصی از ساختمان مانند فضاهای تجاری و اداری بود و در شرایط اقلیمی ویژهای مانند اروپای شمالی و مرکزی قابل استفاده بود؛ ولی این راه حل هزینه بر و مستلزم دقت زیادی بود.
پیامد دیگر تمسک به شفافیت برای تأمین نور، هوا، فضای سبز و استفاده از شیشههای سراسری این بود که پوستههای «ماده زایی» شده شیشهای حتی اگر میتوانستند تداوم زندگی داخل و خارج ساختمان را تأمین کنند، تعامل بین توده و فضا، نقش و زمینه فضای مثبت و منفی را از بین میبرد. آنچه که با عملکرد محافظتی نما تضاد داشت تبدیل نما به پوستهای نازک بود. برای همین در سالهای هفتاد و هشتاد میلادی عکسالعمل شدید میان ساکنان در این مورد معماران را به تجدید نظر جدی مجبور کرد.
ارتباط درون و بیرون که دو جهان و دو حال و هوای متفاوت را تداعی میکنند آنقدر مهم بود که باعث شد هم ورودی و پنجره و هم نما نیز در ذهن انسان نقش یک مفصل را بازی کرده و هرکدام از آنها تبدیل به مکانی خاص گردند. در اروپا، فرآیند تقویت درون و بیرون سیری پیوسته و روبه افزایش داشت و بعد از عکسالعمل شدید ساکنین دوباره متعادل شد.
به اجمال تاریخچه ای از نما و ساختمان را بازگو نمودیم.
باید دانست برای پاسخگویی به این سوال که کدام نما برای ساختمان مناسب است؟ موارد گوناگونی تحت بررسی و دقت قرار گرفته میشود، من جمله شرایط آب و هوایی، سلیقه کاربر و البته در بسیاری از موارد بودجه ای که برای نما در نظر گرفته میشود و موارد دیگر که در بخش بعدی به تفصیل به بررسی هر کدام خواهیم پرداخت.
ارائه خدمات نصب و اجرای نمای مدرن در سراسر ایران
شرکت آکاد، ارائه کننده بهترین سیستم های نمای مدرن ساختمان می باشد که کلیه خدمات را از ۰ تا ۱۰۰ به صورت کامل به مشتریان در سراسر کشور ارائه می کند. برای ارتباط با آکاد با شماره ۰۲۱۲۶۴۰۶۳۷۰ تماس بگیرید.